Pompe de caldura geotermale: Ce sunt si cum functioneaza?
Proprietarii locuintelor care cauta o metoda eficienta pentru a-si incalzi si raci locuintele, se pot orienta spre pompe de caldura geotermale.
Avand in vedere toata atentia acordata energiei solare in aceste zile, s-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca una dintre cele mai promitatoare solutii la costurile ridicate ale energiei nu se afla sus in cer, ci ingropata adanc sub gazonul dvs.
Cititi mai departe pentru a intelege cum functioneaza pompele de caldura geotermale, dar si alte informatii interesante despre acestea.
Merita sa investesc banii in achizitia si instalarea unei pompe de caldura geotermale?
Pompele de caldura geotermale super eficiente ofera incalzire si racire curata si silentioasa, reducand in acelasi timp facturile la utilitati cu pana la 70%.
Acesta este cu siguranta motivul datorita caruia, foarte multi proprietari de case au luat in considerare ideea de a face o astfel de investitie, desi pompele de caldura geotermale au preturi mai mari in comparatie cu alte tipuri de pompe de caldura.
Sistem geotermal de pompa de caldura
In principiu, aceste pompe de caldura geotermale functioneaza la fel ca pompele de caldura conventionale, utilizand agent frigorific de inalta presiune pentru a capta si a muta caldura intre interior si exterior.
Diferenta este ca sistemele conventionale isi aduna caldura si scapa de ea prin aerul exterior. Sistemele geotermale, in schimb, transfera caldura prin bucle lungi de conducte umplute cu lichid, care sunt ingropate in pamant.
Incalzire si racire geotermala
Dupa cum au descoperit stramosii nostri care locuiau in pesteri cu mult timp in urma, daca mergeti suficient de departe in subteran, temperatura pamantului ramane constanta, indiferent de cat de cald sau rece este afara.
Asadar, in timp ce o pompa de caldura conventionala „sursa de aer” se lupta sa capteze caldura de la aerul inghetat de iarna sau sa arunce in atmosfera de vara aerul foarte cald din casa, omologul sau „de la sol” are o sarcina relativ usoara de a extrage si degaja caldura din sol.
Eficienta
Este nevoie de doar un kilowatt-ora de energie electrica pentru ca o pompa de caldura geotermala sa produca aproape 12.000 Btu de racire sau incalzire. Pentru a produce acelasi numar de Btus, o pompa de caldura standard intr-o zi de 32 de grade Celsius, consuma 2,2 kilowati-ora.
Sistemele geotermale sunt de doua ori mai eficiente decat cele mai bune aparate de aer conditionat si cu aproape 50% mai eficiente decat cele mai bune centrale pe gaz, pe tot parcursul anului. Un alt avantaj este ca nu este nevoie de un ventilator exterior zgomotos pentru a misca aerul prin bobinele compresorului.
Unde pot fi instalate?
Atunci cand vine vorba despre pompe de caldura geotermale, precizam faptul ca acestea pot fi instalate in mai multe cladiri.
Atunci cand vreti sa va modernizati locuinta si sa renuntati la vechiul sistem de incalzire si la aerul conditionat, alegeti o astfel de pompa de caldura.
In cazul in care v-ati finalizat casa de construit si cautati cea mai eficienta metoda de a incalzi si de a raci locuinta, solutia este simpla. Va puteti indrepta atentia spre o pompa de caldura geotermala.
De asemenea, pentru cladiri utilizate in alte scopuri dar care au nevoie de incalzire si racire, se poate opta pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale. In comparatie cu celelalte tipuri de pompe de caldura, acestea sunt mai eficiente.