Friday , July 19 2024
Breaking News

Proiectare Instalatii Electrice

Unde poate fi nevoie de proiectare instalatii electrice?

De proiectare instalatii electrice poate fi nevoie atunci cand se construieste o cladire. De asemenea, cand se construiesc anexe ale unor cladiri, este nevoie de asemenea de proiectarea instalatiei electrice.

In ceea ce priveste instalatiile electrice, precizam faptul ca acestea reprezinta o parte esentiala a oricarui edificiu modern.

Sunt atat de importante intrucat, ele asigura functionarea adecvata a iluminatului, dar si a aparatelor electrocasnice sau sculelor si a dispozitivelor electrice.

De aceea, proiectarea instalatiei electrice poate fi considerata nu doar o munca, ci o arta si o stiinta complexa. Proiectarea unei instalatii electrice implica o gama variata de factori. Printre acestia se numara siguranta, eficienta si conformitatea cu reglementarile.

Proiectare instalatii electrice: Informatii utile

In primul rand, trebuie precizat faptul ca istalatiile electrice cuprind toate componentele si circuitele care permit distributia si folosirea curentului electric intr-o cladire sau structura.

Proiectare Instalatii ElectriceAceste componente sunt: cabluri, prize, intrerupatoare, tablouri de sigurante, surse de alimentare si multe altele. Trebuie de asemenea precizat faptul ca proiectarea acestor sisteme implica stabilirea locatiei si a numarului de prize si a corpurilor iluminare.

Totodata, proiectarea instalatiei electrice implica si dimensionarea cablurilor si a protectiilor, si totodata, planificarea traseului acestora in intreaga cladire.

Proiectarea instalatiilor electrice nu este o munca la indemana oricui. Tocmai din acest motiv, este efectuata de catre inginerii care sunt specializati in ingineria electrica.

Acesti profesionisti sunt foarte bine instruiti in domeniul tehnologiei electrice, astfel ca inteleg cu exactitate principiile fundamentale ale circuitelor electrice, al sigurantei si al eficientei energetice.

Mai mult decat atat, acesti profesionisti sunt familiarizati cu standardele si reglementarile relevante, despre care trebuie precizat faptul ca variaza in functie de tara si regiune.

Unde pot fi executate instalatiile electrice?

Acum ca ati aflat ce inseamna o proiectare instalatii electrice si cine se ocupa de aceasta, trebuie sa vedem si unde pot fi executate instalatiile electrice. Ei bine, acestea electrice pot fi executate intr-o varietate de structuri, inclusiv:

  • Cladiri rezidentiale: In momentul in care vine vorba despre cladiri rezidentiale, ne referim la case, apartamente, garsoniere, vile, cabane.
  • Cladiri comerciale: Aici facem referire la cladirile de birouri, magazine, restaurante si alte cladiri comerciale.
  • Cladiri industriale: In aceasta situatie ne referim la depozite, fabrici, uzine si alte facilitati industriale.
  • Cladiri institutionale: Aici sutn incluse spitalele, scolile, primariile si diverse alte institutii publice.

Indiferent de tipul de cladire, este necesar sa se respecte standardele si reglementarile locale, astfel incat sa se asigure siguranta si conformitatea.

Etapele proiectarii instalatiei electrice

In momentul in care vine vorba despre proiectare instalatii electrice, trebuie precizat faptul ca aceasta se efectueaza in mai multe etape.

Prima etapa este cea in care sunt analizate cerintele. Mai exact, in aceasta etapa, inginerii electrici colaboreaza cu clientii, astfel incat sa se asigure ca inteleg nevoile specifice ale proiectului. Aici cer informatii cu privire la iluminare, numarul si tipul dispozitivelor electrice, etc.

Exista etapa a doua, de planificare a layout-ului. Imediat dupa stabilirea cerintelor, are loc planificarea layout-ul instalatiei electrice in cladire.

Practic, in aceasta etapa se stabileste locul prizelor, locul corpurilor de iluminat, al tablourilor electrice si a altor componente.

In urmatoarea etapa (a treia), are loc dimensionarea si selectarea componentelor (sunt dimensionate cablurile, intrerupatoarele, prizele si alte componente). Se tine insa cont de factori cum ar fi puterea maxima, distanta de cablare si sarcina maxima.

A patra etapa consta in calculul sigurantei, astfel ca inginerii vor calcula protectiile necesare pentru prevenirea suprasarcinilor, a scurtcircuitelor si a altor probleme posibile.

In etapa a cincea are loc documentarea proiectului. Practic, toate aspectele proiectului sunt documentate in detaliu. Fiecare document este esential pentru executarea corecta a instalatiei electrice.

Check Also

Lotiune Spalare

Lotiune Spalare

Cum sterilizati si curatati cu o lotiune spalare instrumentele chirurgicale? O lotiune spalare reprezinta unul …

Close