Monday , April 22 2024
Breaking News

Tomografie Oculara In Coerenta Optica

Ce este si la ce ajuta o tomografie oculara in coerenta optica?

O tomografie oculara in coerenta optica (OCT) este o tehnica de imagistica optica de inalta rezolutie. Aceasta tehnica se bazeaza pe interferenta dintre semnalul de la obiectul investigat (proba) si un semnal de referinta local.

Adesea, o astfel de investigatie este recomandata de catre medicul oftalmolog pacientilor sai. Daca medicul dvs. oftalmolog v-a recomandat procedura, ar trebui sa aflati cat mai multe informatii utile despre acestea.

Citind acest articol veti putea descoperi cele mai utile informatii despre tomografia oculara in coerenta optica.

Ce rol are o tomografie oculara in coerenta optica?

O tomografie oculara in coerenta optica (OCT) produce o imagine in sectiune transversala a unui obiect in timp real. Pentru OCT, rezolutia axiala a imaginii depinde de sursa optica, ceea ce este un avantaj in comparatie cu alte metode, cum ar fi microscopia confocala.

Tomografia oculara in coerenta optica poate fi folosit pentru a obtine imagini de foarte inalta rezolutie ale retinei chiar si cu aberatii optice si atunci cand sunt utilizate fascicule de lumina inguste.

Procedura de tomografie cu coerenta optica

1. Tomografie cu coerenta optica in domeniul temporal

O configuratie TD-OCT utilizeaza o sursa de lumina optica si un interferometru. O oglinda de referinta si un splitter optic sunt folosite pentru a produce un fascicul de referinta.

O optica de interfata de microscopie este utilizata pentru a transmite lumina de la divizor catre si de la obiectul de interes si pana la o unitate de procesare. Unitatea de procesare realizeaza interferenta luminii intre fasciculul de referinta si fasciculul returnat de la obiectul de interes.

Precizam si ca de asemenea, proceseaza si analizeaza semnalul de interferenta. Diferenta de cale optica (OPD) se obtine prin scaderea lungimii caii de referinta din lungimea caii obiectului. OPD poate fi folosit pentru a determina ce straturi dintr-un obiect pot fi imagini.

OCT a fost inventat prin adaugarea unui scaner transversal la un interferometru cu coerenta scazuta pentru a scana fasciculul deasupra obiectului lateral.

O imagine in sectiune transversala este obtinuta prin scanari adiacente ale obiectului; aceasta este cunoscuta si sub numele de TD-OCT axial. O alta metoda de efectuare a TD-OCT este OCT frontala.

Metoda implica efectuarea de scanari cu reflectivitate unidimensionala (T-scans), imaginea finala fiind compusa din mai multe scanari T.

2. Tomografie cu coerenta optica in domeniul spectral

SD-OCT se refera la interogarea spectrala a spectrului la iesirea interferometrului. Acest lucru se poate face in doua moduri. Prima implica utilizarea unei combinatii de sursa optica de banda larga si unitatea de procesare care utilizeaza un spectrometru.

Tomografie Oculara In Coerenta OpticaAl doilea sip de SD-OCT implica utilizarea unei surse baleiate (SS) si a unitatii de procesare care foloseste un fotodetector. Aceasta este ca procedura TD-OCT, dar in loc sa scaneze OPD-ul, sarcinile de pe matrice sunt citite in spectrometru in SB-OCT sau prin reglarea frecventei laserului in SS-OCT.

SB-OCT se bazeaza pe iesirea de demodulare a spectrului optic al interferometrului cu coerenta scazuta. Spectrul are varfuri si minime, perioada de modulatie fiind proportionala cu OPD-ul din interferometru.

Aceasta relatie inseamna cu cat OPD este mai mare, cu atat este mai mare numarul de varfuri din spectru. Camera obisnuita pentru imagine are nevoie de pixeli suficient de mici pentru a putea esantiona varfurile si depresiunile din spectru. In SB-OCT, camerele folosite sunt la 20-70 kHz.

Cu SS-OCT, linia laser trebuie sa fie mai ingusta decat distanta spectrala dintre varfurile adiacente pentru ca fotodetectorul sa o detecteze la reglarea SS. Acest lucru permite semnalului foto-detectat sa ia forma spectrului canalizat.

Aceasta metoda traduce periodicitatea spectrului in varfuri de frecventa diferita in raport cu OPD, ceea ce ofera o scanare A. A-scan-ul este apoi folosit pentru a produce o imagine.

Check Also

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov Alegeti un Cabinet Dentar Brasov cat mai bun. Veti vedea ca el …

Close